2D-4D
GYÖRGY ULTRAHANG RENDELŐ
GYŐR BEM TÉR 14 FSZT
Előjegyzés
minden nap 8-20 óráig
0620/219-0555
Gyakori kérdések

Mi a 2, 3, 4D ?
A legtöbb UH gép 2D-s, ami azt jelenti, hogy a látott képnek 2 dimenziója van. Hossza és szélessége. Ez a mód síkbeli ábrázolást ad. A szervből egy szeletet mutat.

A 3D azt jelenti, hogy egy szervet, vagy magzatot 3 dimenzióban (hossz, szélesség, magasság), térben látunk.

A 4D (Real time) a 3D képhez "hozzáad" egy időfaktort, ezáltal pl. a magzatot teljes kiterjedésében "élő adásban" látjuk.


Mik a 3D/4D vizsgálat előnyei?

A vizsgálati idő lecsökkenhet, mert a gép rövid idő alatt rengeteg felvételt készít, így a tárolt képeket utólag több síkban vizsgálhatjuk. A baba tevékenysége a méhben látványosan, részletesen, pontosabban nyomon követhető. Pl.: pislog, nyel, sír, ásít. Ez 2D módban szinte lehetetlen. A magzat tisztábban látható, és nem csak az orvos látja a testrészeket, arcocskát, tevékenységet, ami erősíti a szülők kötődését gyermekükhöz. Az esetleges rendellenességek biztosabban kimutathatók.


Káros-e az UH?

Nem. Az UH vizsgálat teljesen veszélytelen a gyermekek és felnőttek számára is. Akárhányszor megismételhető, nincs sugárzás, és más egyéb káros hatása. Fájdalommentes, egyszerűen kivitelezhető.


Mindig tökéletes képet kapunk?

Általában igen, de néha nem. Ez vonatkozik a sima 2D vizsgálatokra, és a 4D-s babamozira is. A babák néha elbújnak, eltakarják magukat. A 2D-s vizsgálatokat a nagyobb súlyfelesleg, a szorulás, a gázosodást fokozó ételek, italok nagymértékben megnehezítik, néha lehetetlenné teszik.


Kell-e beutaló?

Nem, de a korábbi leleteit, zárójelentéseit hozza magával.


Mikor kérjünk UH vizsgálatot? (nem magzati vizsgálatot)

-40 év fölött szűrővizsgálat jelleggel évente egyszer. (Teljesen panasz- és tünetmentes esetben is lehetnek vese, vagy epekövek, esetleg daganatos elváltozások, amelyeknél nem mindegy, hogy mikor kerülnek felismerésre.)
- hasi panaszok esetén az elsőként választandó vizsgálat az ultrahang
- ismert epekő, vagy vesekő által okozott görcsök, gyakori vizelési inger, véres vizelet
- ismert cystás elváltozások (vese, máj, hasnyálmirigy) kontroll alatt tartása
- régebbi daganatos megbetegedés esetén esetleges kiújulás idejében történő észrevételére
- alhasi panaszok esetén (pl. fájdalom, rendellenes vérzés, férfiaknál vizelés problémák)
- mozgásszervi fájdalmak kisugárzása esetén is ki kell zárni esetleges hasi betegség fennállását


Hogyan tudok bejelentkezni?

Rendelőnk előjegyzés alapján működik.
Telefon: 0620/219-0555, 8-20 óráig
Győrben a Bem tér 14. szám alatt, a belvárostól kb. 400 m-re.


Kik végzik a vizsgálatokat és milyen géppel?

Rendelőnkben nagy tudású, tapasztalt orvosok végzik a hasi, kismedencei, érrendszeri stb. vizsgálatokat. Gépünk a világ egyik legmodernebb UH gépe, mely a legnagyobb felbontással büszkélkedhet a legprecízebb diagnózis felállítása érdekében. Vizsgáló fejeink (transducer) is a legjobbak közül valók, az egyikből tudomásunk szerint Magyarországon összesen 4 db van. (4D-s hüvelyi multiplanáris fej. A 7-8 hetes magzat tökéletesen látszódik 3 dimenzióban. Ez a fej alkalmas a prosztata élethű megjelenítésére is)