2D-4D
GYÖRGY ULTRAHANG RENDELŐ
GYŐR BEM TÉR 14 FSZT
Előjegyzés
minden nap 8-20 óráig
0620/219-0555
Babavárással kapcsolatos menükJavasolt UH vizsgálati időpontok

A legelső vizsgálatot a kismama boldogan várja és nagyon kíváncsi, hogy mit is fog látni.

A 7-8. héten 2D-3D-4D-s ultrahang vizsgálat a terhesség megállapítására.

A 12-14 héten megmérjük az embrió ülőmagasságát és a petezsákot, meghallgatjuk a szív pulzálását. A 3D technika lehetővé teszi az egész magzat egyben való ábrázolását, térben való elhelyezkedését. A magzat körüljárható - lehetőséget ad az embrionális képletek pontosabb felismerésére - a különböző fejlődési rendellenességek lehető legkorábbi észlelésére.

A 18-19 héten már jól látható a magzati koponya, gerinc, has, végtagok, belső szervek (agyi képletek, szív, tüdő, máj, gyomor, vesék, húgyhólyag), és esetleg a neme is. A 3D technika segítségével a magzat egészében leképezhető, 360 fokban elforgatható, minden oldalról áttekinthető. Pl: a gerinc teljes ábrázolása csak 3D-ben látható, mivel görbületet mutat. A végtagok is jobban láthatóvá válnak, megszámolhatók az ujjacskák, mozgásában nézhetjük.

Ettől az időponttól már a 4 dimenziós babamoziban a szülők élvezhető képet láthatnak magzatukról, melyet a György Ultrahang Rendelőben - Győr, Bem tér 14/b - vehetnek igénybe. A babamozit szakképzett szonográfus végzi, aki DVD-t és fotót készít a látottakról.

A következő hetekben már a magzat egyenletes fejlődését, életjelenségeit, arcát, utólagosan kialakuló rendellenességeit figyelhetjük meg. 3D-ben a baba arcocskája az egyik leggyakrabban ábrázolt rész, amely minden részletében valósághűen látható és kiforgatható. A szülők talán ilyenkor érzik magukat legközelebb a babájukhoz, mert amint megpillantják, elérzékenyülnek, szinte azonnal megfognák, megsimogatnák. Ezekben a pillanatokban tudatosul az anyukában igazán, ki is lakik az ő pocakjában, kit is simogat naponta többször, kihez beszélget. Már tudja, kire fog hasonlítani, látta a vonásait, azt hogy ásított, hogy kinyitotta a szemét, mosolygott, bekapta az ujjacskáit, esetleg még grimaszolt is. Az arcocska mellett még izgalmasabb a baba neme, amely a 3D technikával gyönyörűen ábrázolható. Mert amíg csak hallották, addig azért kétségeik vannak, de amint megpillantják, azonnal elszáll minden bizonytalanságuk.

A problémamentes terhességeknél a következő ultrahangvizsgálatot a 28-30. héten végzik. Megnézik a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény elhelyezkedését és érettségét, a magzat fekvési helyzetét, belső szerveit és az arcát. Mérésekkel ellenőrzik az arányos fejlődést és az esetleges késői velőcső záródási rendellenesség szűrésére ismét megnézik a gerincet.

A szülés előtti utolsó ultrahangvizsgálat a 36. hét körül esedékes. Ebben az időszakban ellenőrzik, hogy elég fejlett-e a magzat és a méretek alapján súlybecslést is készítenek. Megnézik a magzat fekvési helyzetét, a magzatvíz mennyiségét, a lepény helyzetét és érettségét. Ha a méhlepény érettebb, akkor a magzaton keringés ellenőrzése céljából flowmetriát (keringési vizsgálatot) végeznek. A lepény érettségétől függően a flowmetriát lehetséges, hogy a szülésig még többször megismétlik. Ha ezen a vizsgálaton mindent rendben találnak, akkor általában már nem szoktak további ultrahang vizsgálatot végezni.

A 36. héttől a szülésig hetente CTG. vizsgálatot végeznek , amivel a magzati szívműködést és a fájástevékenységet figyelik. A 40. héttől ezt a vizsgálatot általában már naponta végzik. Ha a magzat életfeltételei romlanak , akkor megindítják a szülést.

Vissza