2D-4D
GYÖRGY ULTRAHANG RENDELŐ
GYŐR BEM TÉR 14 FSZT
Előjegyzés
minden nap 8-20 óráig
0620/219-0555
Babavárással kapcsolatos menükA magzatra káros dolgok

A dohányzás

Ha a terhesség alatt dohányzunk, a belélegzett nikotin keresztül jut a méhlepényen, és befolyásolja a baba életműködéseit. Csökkenti a magzat felé áramló vér mennyiségét, az anyai vér megnövekedett szénmonoxid-tartalma pedig a vér oxigén tartalmára hat ki negatívan. Ezek következtében a dohányzó anyák magzatai rendszerint idő előtt születnek , születési súlyuk alacsonyabb. Gyakoribb körükben a nyúl ajak, vagy a szájpadhasadék is, ahogy nagyobb a valószínűsége a légúti betegségek (például asztma) kialakulásának. A kutatások szerint a köznyelvben "bölcsőhalál"-nak nevezett hirtelen újszülött-kori halál (angol rövidítéssel SIDS) és a dohányzás között is kimutatható a kapcsolat. A dohányzás miatt a terhesség során gyakrabban lépnek fel komplikációk, köztük a vetélés, a méhen tapadó lepény (placenta praevia), a lepényleválás (abruptio placentae) és a magzatburok idő előtti megrepedése. Anya és gyermeke számára egyaránt az egyetlen ésszerű megoldás a dohányzás felfüggesztése, még ha ez nehéz is. Soha nem késő abbahagyni. A terhesség alatt viszont szigorúan tilos nikotint helyettesítő anyagokat és dohányzásról leszoktató gyógyszereket szedni. A passzív dohányzás hasonlóképpen káros, ezért kerüljük a füstös helyeket, illetőleg ha a párunk dohányzik, legalább ne a közelünkben tegye.

Alkoholfogyasztás

A legkisebb alkoholmennyiség is kihat a magzatra, ezért egyáltalán ne fogyasszunk alkoholt a terhesség alatt, és amíg a teherbeeséssel próbálkozunk. Ez különösen az első harmadban lényeges, amikor kifejlődnek a magzat fő szervei. Még a minimális alkoholfogyasztás is összefüggésbe hozható a vetéléssel, a vajúdás alatt felmerülő szövődményekkel, és az alacsony születési súllyal. A súlyos alkoholizmus pedig születési rendellenességeket okoz, beleértve a szívfejlődési rendellenességeket, a szellemi visszamaradottságot, sőt a halált is. Ha a terhesség kései szakaszában iszunk alkoholt, tartsuk észben, hogy a vérünkkel együtt minden átjuk a babába!

Kábítószerek

A drogok bármely fajtája életveszélyes az anyára és a magzatra egyaránt. A kannabisz (a marihuána hatóanyaga), az Exstasy hatására a magzatban végtag és szívfejlődési rendellenességek jöhetnek létre, az anya szervezete pedig szinte teljesen kiszárad. A kokainnal élő anyák esetében nagy mértékben megnő a koraszülés és a méhlepény leválás kockázata, ahogy a szélütés (stroke), szívroham és magas vérnyomás-betegség is gyakrabban alakul ki. Az újszülött pedig születési rendellenességektől, idegrendszeri problémáktól és epilepsziás rohamoktól szenvedhet, és élete nem ritkán bölcsőhalállal végződik. Heroinfüggő anya esetében a baba is drogfüggőként születik, és már újszülött korában elvonókúrán kell átesnie. A kábítószerek hatása kivédhető, ebben kérjük az orvos segítségét.

Gyógyszerek

Ne vegyünk be gyógyszereket, amíg nem kértük ki orvosunk tanácsát. Ez az első tizenkét hét alatt különösen fontos, mert ekkor alakulnak ki a magzat főbb szervei. A paracetamol tartalmú láz- és fájdalomcsillapítók alkalmazhatók a terhesség kései szakaszában, de semmiképp sem túl nagy adagban, vagy rendszeresen. Az aszpirin összefüggésbe hozható a vetéléssel és az újszülöttek szívfejlődési rendellenességeivel, így ha lehet kerüljük. Ha idült betegség miatt rendszeres gyógyszer szedésre kényszerülünk, és az orvos kifejezetten nem utasít minket, a gyógyszer szedését ne hagyjuk abba, mert az életmentő gyógyszerek felfüggesztése nagyobb kockázatot jelenthet a terhességre, mint a gyógyszer maga.

Veszélyes és kerülendő ételek

A lehetséges bakteriális fertőzések miatt fokozottan ügyeljünk a konyha tisztaságára. A tojást és a húst a szokásosnál hosszabb ideig főzzük, a zöldséget és gyümölcsöt alaposan mossuk meg. Főzés előtt és után mossunk kezet és fertőtlenítsük a munkapultot, használat után az edényeket forró vízben mossuk el. A felengedett ételt ne fagyasszuk le újra, és a ha a címke szerint a terméknek lejárt a minősége, dobjuk ki. A nyers húst a hűtőszekrény leghidegebb rekeszében, a főtt ételt a nyers élelmiszerektől elkülönítve tároljuk. A terhesség alatt nem árt, ha kerülünk bizonyos ételeket, mert károsak lehetnek a babára. Ilyenek például a nemes penésszel érlelt sajtok (márványsajt, camembert), a pasztörizálatlan sajtok és a kecske- vagy juhtej, az újra felmelegített főtt ételek , a készen kapható káposztasaláta, a pástétomok, a pármai sonka, a hot dog és a félig átsült húsok. A nyers tojást tartalmazó ételektől, mint a majonéz, a tiramisu és a jégkrémek, szintén tartsuk távol magunkat. Soha ne együnk nyers halat, ideértve a szusit és a kagylókat is, nagy testű halakat (kardhal, tonhal) pedig legfeljebb egyszer egy héten fogyasszunk.

Vissza