2D-4D
GYÖRGY ULTRAHANG RENDELŐ
GYŐR BEM TÉR 14 FSZT
Előjegyzés
minden nap 8-20 óráig
0620/219-0555
Babavárással kapcsolatos menükMagzati anatómia

A méhlepény

A méhlepény (placenta) lenyűgöző szerv, amely fenntartja a baba életét. A megtermékenyített petéből alakul ki, és a tizenkettedik hét körül válik működőképessé, amikor is elkezdi termelni a terhesség fenntartásához szükséges hormonokat. A méhlepény a méh belső felszínéhez kapcsolódik és elválasztja a baba keringési rendszerét az anyáétól. Az anya által belélegzett oxigén és az elfogyasztott táplálékból kivont hasznos tápanyagok áthaladnak a méhlepény vékony hártyáján és a köldökzsinóron át a babához jutnak. Ugyanígy hatolnak át a lepényen a babát a fertőzésektől védő ellenanyagok, de az alkohol, a kábítószer és a nikotin is. A magzat által termelt salakanyagok szintén a méhlepényen keresztül szűrődnek át az anyai vérbe, mígnem végül a szervezetünk megszabadul tőlük.

A magzatvíz

A magzatvíz édeskés illatú, színtelen folyadék, amely kitölti a babát körülvevő üreget. Összetételét tekintve a méhlepényből, vagyis közvetve az anya véréből származó folyadékból és a baba vizeletéből áll. Védi a babát a szélsőséges hőmérséklet-ingadozásoktól és az anya mozgásából fakadó sérülésektől. A magzat tizenkét hetes korától kezdve egészen a megszületéséig rendszeresen nyel belőle. Az érett magzat akár fél litert is lenyelhet 24 óra alatt. A kutatók úgy hiszik, ez segíti a magzati emésztőrendszer fejlődését. A magzatvíz mennyisége a 36-38. héten egy liter körül tetőzik, majd gyorsan csökken.

A köldökzsinór

A köldökzsinór vékony, csőszerű szerkezet, amely összeköttetést teremt a magzat és a méhlepény között. A baba a köldökzsinóron keresztül jut tápanyagokhoz és oxigénhez, valamint ezen keresztül távoznak a salakanyagok is. A fogamzás után körülbelül öt héttel már kialakult kezdeti formája, a terhesség 28. hetében (196.nap) egyre csak nő, amikor is 56 cm hosszúra nyúlik. Ahogy hosszabbodik, a tengelye körül megcsavarodik, és feltekercselődik. Három véreret találunk benne: két ütőeret (köldökartériák) és egy visszeret (köldökvéna). A véna oxigénben gazdag vért és tápanyagokat szállít a méhlepénytől a babáig, a két artéria pedig a salakanyagokat viszi vissza a lepénybe.

Vissza